11.5 C
Tirana
E shtunë, 8 Tetor, 2022

“Aq sa është brilante strategjia jote, po aq është e nevojshme të takohesh me…”/ Thëniet më të Bukura të Goleman

Mos i humbisni

Me te lexuarat

Daniel Goleman është një autor dhe gazetar shkencor.

Për dymbëdhjetë vjet, ai shkroi për New York Times, duke raportuar mbi trurin dhe shkencat e sjelljes.

Libri i tij i vitit 1995 Inteligjenca Emocionale ishte në listën e shitësve më të mirë të New York Times për një vit e gjysmë, një bestseller në shumë vende dhe është në botim në mbarë botën në 40 gjuhë.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të Goleman, e si gjithnjë, në përfundim të leximit presim të na thoni cilë nga thëniet mëposhtë pëlqyet më së shumti.

Aq sa mund të jetë brilante strategjia jote, po aq është e nevojshme të takohesh me njerëzit e duhur për ta zbatuar atë.

Në një kuptim shumë real, ne kemi dy mendje, një që mendon dhe një që ndjen.

Çdokush mund të zemërohet – kjo është e lehtë. Por të jesh i zemëruar me personin e duhur, në masën e duhur, në kohën e duhur, për qëllimin e duhur dhe në mënyrën e duhur — kjo nuk është e lehtë.

Vetëkontrolli emocional – shtyrja e kënaqësisë dhe mbytja e impulsivitetit – qëndron në themel të arritjeve të çdo lloji.

Udhëheqja nuk është dominim, por arti i bindjes së njerëzve që të punojnë drejt një qëllimi të përbashkët.

Jeta është një komedi për ata që mendojnë dhe një tragjedi për ata që ndjejnë.

Ndoshta nuk ka aftësi psikologjike më themelore sesa t’i rezistosh impulsit.Kur sytë e një gruaje shohin një mashkull i duket tërheqës, truri i tij sekreton dopaminën kimike që shkakton kënaqësi – por jo kur ajo shikon diku tjetër.

Vetë-ndërgjegjësimi emocional është pjesa ndërtuese e inteligjencës tjetër themelore emocionale: aftësia për të larguar një humor të keq.

Ndjenjat kanë aftësi vetë-justifikuese, me një set perceptimesh dhe “provash” të gjitha të tyret.

Emocionet jashtë kontrollit mund t’i bëjnë njerëzit e zgjuar budallenj.

Kur jemi në kontrollin e dëshirimit ose të tërbimit,, është sistemi limbik ai që na ka nën kontrollin e tij.

Për mirë ose për keq, inteligjenca mund të dështojë kur emocionet janë të lëkundura.

Frika, në evolucion, ka një rëndësi të veçantë: ndoshta më shumë se çdo emocion tjetër është vendimtare për mbijetesën.

Ne transmetojmë dhe marrim gjendje shpirtërore nga njëri-tjetri në atë që përbën një ekonomi nëntokësore të psikikës në të cilën disa takime janë toksike, disa ushqyese.

Nëse ka një ilaç, mendoj se duhet të qëndrojë në mënyrën se si i përgatisim të rinjtë tanë për jetën./shkollaesuksesit.com

- Reklame -spot_imgspot_img

Te rekomanduara

Ler nje koment:

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklame -spot_imgspot_imgspot_img

Artikujt e fundit