11.5 C
Tirana
E shtunë, 8 Tetor, 2022

Çfarë ndodh në zemrën e një fëmije kur nuk ndihet i dashur…

Mos i humbisni

Me te lexuarat

Pothuajse asnjë prind nuk është i gatshëm të pranojë se nuk e do fëmijën e tij.

Megjithatë, kjo ndodh më shpesh sesa duhet. Mjafton të shohësh një fëmijë që nuk është i dashur dhe menjëherë zbulohen ato shenja të pashlyeshme të mungesës së dashurisë. Dallimi midis një të vogli që pranohet dhe dashurohet me një që nuk është, është i paimagjinueshëm.

Arsyet për këtë mungesë dashurie janë të shumta. Një nga më të rëndësishmet do të ishte që vendimi për të pasur fëmijë të mos i bindej një dëshire të vetëdijshme dhe mjaftueshëm të arsyetuar. Nuk kishte vend në zemër për atë fëmijë dhe për këtë arsye ishte e pamundur ta ndërtoje.

Kur një fëmijë është rezultat i pakënaqësisë, ai zhvillon sjellje dhe shprehje që shprehin konfuzionin dhe shqetësimin e tij. Ai vetë nuk e kupton se çfarë po ndodh me të, veçanërisht nëse është shumë i ri. Një fëmijë që nuk është i dashur e percepton botën si një vend kërcënues, ndihet i vetmuar dhe do të bëjë gjithçka për të ndryshuar gjithçka.

Situata ndërlikohet kur prindërit hezitojnë të pranojnë me vetëdije se, po, ndjejnë refuzim nga fëmija. Në ato raste, ata hartojnë një seri të tërë racionalizimesh për të justifikuar pakënaqësinë. Në thelb, ata thonë se çdo problem, apo çdo indiferencë, lind për të mirën e djalit. Prandaj fëmija përfundon i hutuar dhe duke besuar se është ai që vepron vazhdimisht në mënyrë të qortueshme.

“Asnjëherë nuk është vonë për të pasur një fëmijëri të lumtur.” – Tom Robbins

Fëmija që i mungon dashuria dhe fajësimi i tij/saj

Është nëna që i thotë fëmijës se kjo e zemëron atë. Ose se është “e padurueshme”. Është e qartë se shumë nga nënat që e thonë këtë nuk janë me të vërtetë jashtë

Pothuajse asnjë prind nuk është i gatshëm të pranojë se nuk e do fëmijën e tij.

Megjithatë, kjo ndodh më shpesh sesa duhet. Mjafton të shohësh një fëmijë që nuk është i dashur dhe menjëherë zbulohen ato shenja të pashlyeshme të mungesës së dashurisë. Dallimi midis një të vogli që pranohet dhe dashurohet me një që nuk është, është i paimagjinueshëm.

Arsyet për këtë mungesë dashurie janë të shumta. Një nga më të rëndësishmet do të ishte që vendimi për të pasur fëmijë të mos i bindej një dëshire të vetëdijshme dhe mjaftueshëm të arsyetuar. Nuk kishte vend në zemër për atë fëmijë dhe për këtë arsye ishte e pamundur ta ndërtoje.

Kur një fëmijë është rezultat i pakënaqësisë, ai zhvillon sjellje dhe shprehje që shprehin konfuzionin dhe shqetësimin e tij. Ai vetë nuk e kupton se çfarë po ndodh me të, veçanërisht nëse është shumë i ri. Një fëmijë që nuk është i dashur e percepton botën si një vend kërcënues, ndihet i vetmuar dhe do të bëjë gjithçka për të ndryshuar gjithçka.

Situata ndërlikohet kur prindërit hezitojnë të pranojnë me vetëdije se, po, ndjejnë refuzim nga fëmija. Në ato raste, ata hartojnë një seri të tërë racionalizimesh për të justifikuar pakënaqësinë. Në thelb, ata thonë se çdo problem, apo çdo indiferencë, lind për të mirën e djalit. Prandaj fëmija përfundon i hutuar dhe duke besuar se është ai që vepron vazhdimisht në mënyrë të qortueshme.

“Asnjëherë nuk është vonë për të pasur një fëmijëri të lumtur.” – Tom Robbins

Fëmija që i mungon dashuria dhe fajësimi i tij/saj

Është nëna që i thotë fëmijës se kjo e zemëron atë. Ose se është “e padurueshme”. Është e qartë se shumë nga nënat që e thonë këtë nuk janë me të vërtetë jashtë

Disa nga sjelljet që zbulojnë mungesën e dashurisë tek një fëmijë janë këto:

  • Zhvilloni frikë dhe fobi. Në errësirë, në disa objekte ose kafshë, në situata të caktuara. Janë të pakontrollueshme për të voglin.
  • Bëhet shumë impulsiv. Ai nuk mund ta përmbajë zemërimin, as të qarën, as të qeshurën, as ndonjë emocion. Shprehjet e tyre emocionale kanë gjithmonë një ton të ekzagjeruar.
  • Është e paqëndrueshme. Sot duan një gjë dhe nesër një tjetër. Ata gjithashtu ndryshojnë sjelljen e tyre nga një moment në tjetrin. Diçka tipike tek fëmijët, por tek ata që perceptojnë se nuk janë të dashur, kjo veçori është më e theksuar.
  • Zhvillojnë sjellje ankthioze, të tilla si të mos jeni në gjendje të qëndroni pa lëvizur ose të bëni kureshtje gjatë gjithë kohës, ose ndonjë lloj tjetër sjelljeje të përsëritur.
  • Ai ka probleme të përqendrohet, t’i kushtojë vëmendje dhe shpesh ka vështirësi akademike.
  • Është e padukshme edhe pse përpiqet. Është aty, por sikur nuk është aty. Përpiqet të fshihet, të fshihet, të “mos ekzistojë”.
  • Ka aftësi të dobëta sociale. Ai ndihet i pakëndshëm ose është shumë transgresiv kur është me fëmijë të tjerë ose të rritur.

Një fëmijë që nuk është i dashur, pa dashuri, bëhet shumë mosbesues. Tregon shumë shenja konfuzioni dhe shqetësimi. Ndonjëherë ata janë shumë budallenj dhe ndonjëherë jashtëzakonisht të ngurtë dhe formalë për moshën e tyre. Në përgjithësi, ata shihen si të trishtuar, të nënshtruar dhe të etur për inkurajim.

Njeriu ka nevojë për përkëdhelje, përqafime dhe fjalë dashurie gjatë gjithë jetës së tij. Sidomos në vitet e para, këto shfaqje dashurie janë ushqimi emocional i nevojshëm për t’u rritur: ato janë një nevojë bazike, si ngrënia ose gjumi. Asnjë baba nuk është i përsosur, por sapo të kesh një fëmijë, po dhe po, duhet të punosh për ta bërë atë të ndihet i dashur dhe i mirëpritur në familjen që do të rritet../shkollaesuksesit.com 

- Reklame -spot_imgspot_img

Te rekomanduara

Ler nje koment:

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklame -spot_imgspot_imgspot_img

Artikujt e fundit